Κάνε κάτι, τώρα!

Με την είσοδο του 2009 ας σταθούμε λίγο στο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αν και είναι το σοβαρότερο πρόβλημα τις συνέπειες του οποίου που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας στο μέλλον, παραμένουμε ένας λαός εντελώς αναίσθητος, ανεύθυνος και παντελώς αδιάφορος. Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για να διασφαλίσουμε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για τις γενιές που έρχονται. Αντιθέτως, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να λερώσουμε ακόμη περισσότερο.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το αυθαίρετο μας στο δάσος. Αν δεν έχουμε αυθαίρετο, καίμε το δάσος. Πετάμε τα αποτσίγαρα στο δρόμο, χύμα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Αν δεν υπάρχει δρόμος, τα πετάμε στο πεζοδρόμιο. Δημιουργούμε και πετάμε σκουπίδια όπου μπορούμε. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης ενώ γνωρίζουμε πως θα δυσκολευτούμε και να κινηθούμε μ' αυτό και να παρκάρουμε. Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το τηλεκοντρόλ (λειτουργία stand-by, άρα δεν είναι κλειστή) και ποτέ από τον κεντρικό διακόπτη. Καταναλώνουμε άσκοπα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Χρησιμοποιούμε χωρίς σύνεση τον κλιματισμό για να δροσίσουμε τα οπίσθια μας. Και φυσικά, η λέξη "ανακύκλωση" απλώς μας θυμίζει κάτι από τα χρόνια του σχολείου.

Αντί να συνεχίσω με εκατοντάδες ακόμη παραδείγματα παντελούς έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης, προτείνω να κάνουμε κάτι, τώρα, άμεσα και να το διαδώσουμε όσο μπορούμε μέσα από blogs, ping tags, αφιερώματα σε sites, στα ΜΜΕ, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, παντού. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε συνήθειες.

Να 10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε άμεσα και οι συνέπειες τους:
  1. Να φυτέψουμε ένα δέντρο. Κάθε δέντρο απορροφά τουλάχιστον 1 τόνο διοξειδίου του άνθρακα στον κύκλο της ζωής του.
  2. Να αλλάξουμε μια λάμπα. Αντικαθιστώντας κάθε κοινή λάμπα με λάμπα φθορισμού μολύνουμε με 70 κιλά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα το περιβάλλον.
  3. Να περπατήσουμε ή να πάρουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κερδίζουμε 1 κιλό λιγότερη μόλυνση από διοξείδιο του άνθρακα για κάθε 3,5 χιλιόμετρα που δεν θα κάνουμε με το αυτοκίνητο.
  4. Να κάνουμε ανακύκλωση. Εξοικονομούμε 1100 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανακυκλώνοντας τα μισά από τα σκουπίδια που παράγουμε στο σπίτι ετησίως.
  5. Να ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Με την κατάλληλη ποσότητα αέρα και το σωστό "πάτημα" των ελαστικών μειώνεται περίπου κατά 3% η κατανάλωση καυσίμων, άρα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
  6. Να χρησιμοποιούμε λιγότερο ζεστό νερό. Απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό, η οποία μολύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα. Προτιμάτε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (ηλιακό, φυσικό αέριο κλπ). Στο μπάνιο, προτιμήστε το παραδοσιακό σιφόνι "τηλέφωνο" από το εντοιχισμένο σιφόνι "ντους" που πέφτει από πάνω.
  7. Να αποφεύγουμε προϊόντα που είναι σε σύνθετες συσκευασίες. Μειώνοντας τα σκουπίδια μας μόλις κατά 10% περιορίζουμε το διοξείδιο του άνθρακα κατά 550 κιλά, σε ετήσια βάση.
  8. Να ρυθμίσουμε τους θερμοστάτες. Ρυθμίζοντας κατά -2 βαθμούς το χειμώνα και +2 βαθμούς το καλοκαίρι τους θερμοστάτες κλιματισμού (καλοριφέρ κλπ) κερδίζουμε 900 κιλά λιγότερο διοξείδιο το άνθρακα, σε ετήσια βάση.
  9. Να κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Κλείνοντας την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, το DVD player, την καφετιέρα και τα φώτα όταν δεν μας χρειάζονται κερδίζουμε χιλιάδες κιλά λιγότερο δηλητήριο για την ατμόσφαιρα μας.
  10. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστές προτάσεις.

Με την άδειά σου θα ήθελα να τις αναδημοσιεύσω κι εγώ στο blog μου..

Καλή χρονιά!

:)

VS είπε...

Ασφαλώς, Γιάννη. Όσοι πιο πολλοί το αναδημοσιεύσουν τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε για να γίνει κάτι στο τέλος.

Καλή χρονιά και σε σένα.

admin είπε...

μπηκες αγαπημένα!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ "ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ",
ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ.
ΦΙΛΗ Ε.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Υγεία-συντροφικότητα με τους αγαπημένους σας και μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον εαυτό σας…..
Το χαρμόσυνο κλίμα των ημερών να περάσει την πόρτα του σπιτιού σας .
Στο Νέο έτος ας προσπαθήσουμε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ζωής όλου του κόσμου !

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com.
http://lygeri.pblogs.gr