Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

...μερικές φορές πιο γρήγορα απ' ότι πιστεύουμε.

Έλειπα τις τελευταίες 10 μέρες στην Ιταλία, για δουλειές. (Εκεί οφείλεται και η προσωπική μου απουσία από το blog). Η Ρώμη είναι μαγευτική. Άξια της αποδίδεται ο τίτλος της "αιώνιας πόλης". Έχει ιστορία και ξέρει πως να την προβάλλει. Ο τρόπος με τον οποίο οι Ρωμαίοι έχουν ενσωματώσει τη σύγχρονη καθημερινότητα τους ανάμεσα στα εκατοντάδες αρχαία μνημεία της πόλης αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Αυτές τις 10 μέρες, μακριά από Μάκηδες, Θέμους, dvd και ασφαλώς από συγκεκριμένα ελληνικά media, είχα την ευκαιρία να νιώσω πολλές φορές υπερήφανος για την καταγωγή μου και όχι τη ντροπή για τους ελληνάρες που διαχειρίζονται και κακοποιούν αυτή τη χώρα.

Πρώτα απ' όλα οι Ιταλοί μας θεωρούν πολύ ανώτερους από τους ίδιους. Λες "Έλληνας", "Ελλάδα" και θεωρούν τιμή τους που ασχολείσαι μαζί τους. Ξέρουν την ιστορία μας καλύτερα από μας. Δεν υπάρχει Ιταλός που σέβεται τον εαυτό του και δεν έχει επισκεφτεί έστω μια φορά την πατρίδα μας.

Η ελληνική παρουσία είναι έντονη και στην καθημερινότητα τους. Το πιο ιστορικό cafe της πόλης -και σημαντικό σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος- είναι το Antico Caffe Greco. Τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ και τα αντίστοιχα της ΜΕΒΓΑΛ (μαζί με τη γνωστή φέτα της) υπάρχουν σε όλα τα super market και μάλιστα με σημαντικό μερίδιο στα γαλακτοκομικά. Πολλά προϊόντα τοπικής παραγωγής έχουν δανειστεί το όνομά τους από ελληνικές τοποθεσίες και πρόσωπα.

Λίγες μέρες πριν πάρω το αεροπλάνο της επιστροφής, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Πρόντι. Επίσης, στην περιοχή της Σικελίας, τσίμπησαν έναν τοπικό βουλευτή που είχε σχέσεις με τη μαφία. Οι αναφορές στα δελτία ειδήσεων ήταν ψύχραιμες και έδωσαν την έκταση που έπρεπε στα δύο θέματα. Ούτε υστερίες, ούτε "κάτοικοι σε απόγνωση" να τραβούν τα μαλλιά τους και να κόβουν τις φλέβες τους, ούτε τίποτα σχετικό. Πολιτισμένα και ψύχραιμα.

Στο αεροπλάνο που με έφερνε πίσω στην Αθήνα, ο επιβάτης που καθόταν διαγωνίως μπροστά από μένα διάβαζε το "Καρφί". Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έλεγε: "Εντολή Καραμανλή: Κλείστε μέσα το Θέμο. 'Αθώος ο Κουκοδήμος' ". Μου δημιουργήθηκε μια βεβαιότητα και μια απορία. Η βεβαιότητα μου για το ότι ήμουν στο σωστό αεροπλάνο, και η απορία μου για το τι σχέση μπορεί να έχει ο βουλευτής Πιερίας με το θέμα;

Μόλις πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα ενημερώθηκα. Ξανά στα σκατά. Ξανά στα μικρά και ασήμαντα. Μακριά από αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε Έλληνες και όχι ελληνάρες όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

5 σχόλια:

Laplace είπε...

καλως ηλθες φιλε,μας ελειψες..
ανωτερους οχι δεν μας θεωρουν,μας σεβονται πολυ θα ελεγα καλυτερα..

Από Μηχανής Θεός είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που στα ταξίδια που κάνεις μπορείς και στέκεσαι σε ζητήματα όπως αυτά που πολύ όμορφα θίγεις στην συγκεκριμένη ανάρτηση. Αυτό, συν τοις άλλοις, δείχνει ότι ζεις και απολαμβάνεις το κάθε ταξίδι, έστω και αν είσαι εκεί για δουλειά.
Νομίζω ότι η σημερινή χώρα των Ρωμαίων αντιλαμβάνεται το πόσο κοντά ήρθαν οι πρόγονοί τους με τους αρχαίους Έλληνες, γι' αυτό γνωρίζουν και σέβονται τα της αρχαιότητας. Αναφορικά με την σύγχρονη Ελλάδα, τα πράγματα αλλάζουν.. Ιδιαίτερα βαδίζοντας από τον νότο προς τον βορρά. Τόσο, ώστε στο άκουσμα της τετριμμένης φράσης "una razza una fazza" να συναντάς χαμόγελα αρνητικής αμηχανίας.

Την καλημέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, κάτι πρέπει να κάνουμε...
Να κρατήσουμε μακριά από τη χώρα τους Ιταλούς, γιατί θα μας πάρουν χαμπάρι και θα χάσουμε τους μοναδικούς θαυμαστές μας! χα χα χα

Zorba the Greek είπε...

Αγαπητέ Β.Σέλας, σε μια συνέντευξη του παλιά ο τότε διαμένων στη Γαλλία και μακαρίτης πλέον Κορνήλιος Καστοριάδης είχε πεί κάποτε: "Κάθε φορά που πατώ το πόδι μου στην Ελλάδα, νιώθω σα να έχουν πάρει τη μάνα μου και να την έχουν βγάλει στο πεζοδρόμιο", εννοώντας την κατάσταση που αντικρύζει ο έλλην στην πατρίδα ερχόμενος από το εξωτερικό.

Υπερβολή μεν αλλά έχει και μιά δόση αλήθειας, επιβεβαιώνοντας τα όσα γράφεις.

subir είπε...

Τι το ήθελες και γύρισες?Την άλλη φορά έρχομαι παρέα αν θες!