Υποδεχτείτε τις κυράτσες...

... τους θηλυκούς ελληνάρες!

Κατά Γ. Μπαμπινιώτη, για να είμαστε και απολύτως σαφείς σ' αυτά που λέμε, "κυράτσα" αποκαλούμε τη γυναίκα κατώτερης κοινωνικής και οικονομικής τάξης, που μιμείται άτεχνα το ντύσιμο, την ομιλία, τη συμπεριφορά γυναίκας των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων και κατ' επέκταση γυναίκα που κακολογεί και κουτσομπολεύει τους άλλους.

Κύριε Μπαμπινιώτη μου, ο ορισμός σας είναι πλήρης. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσο άτεχνο είναι το άτεχνο στη συμπεριφορά τους; Έχετε σκεφτεί πόσο "πάτο" μπορεί να πιάσει μια κυράτσα, κακολογώντας και κουτσομπολεύοντας; Έχετε προβληματιστεί για την ποσότητα και την ποιότητα των βιωμάτων της που την οδήγησαν να γίνει κυράτσα;

Θα σας πω εγώ, μιας και τις ζώ -όπως ίσως κι εσείς- καθημερινά.

Πρώτα απ' όλα ας δούμε το προφιλ και τις κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε μια κυράτσα:

Είναι συνήθως πάνω απο 30 χρόνων, καθώς μέχρι εκείνη την ηλικία ψάχνεται. Ψάχνει την ταυτότητά της ως γυναίκα και συνειδητοποιεί καθημερινά πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια το φύλο της. Επειδή όμως βιολογικά ανήκει στις γυναίκες (με το επιστημονικώς αποδεδειγμένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο που διαθέτουν: πονηριά, διαίσθηση, σύνθετη σκέψη κλπ), ενεργοποιούνται διάφοροι εσωτερικοί μηχανισμοί και λειτουργίες που τη μεταμορφώνουν.

Σε επίπεδο οικογενειακής κατάστασης τα σενάρια είναι τρία:

ΚΥΡΑΤΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ: Αναζητάει απεγνωσμένα "τον μαλάκα που θα την πάρει" γιατί πρέπει να αποκτήσει την καταξίωση της παντρεμένης. Κατά κανόνα θα τον βρεί, αφού το συγκεκριμένο είδος ανδρών αφθονεί.
ΚΥΡΑΤΣΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ: Τι σας είπα; Τον βρήκε. Χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες:
-ΣΥΖΥΓΟΣ "ΒΛΗΜΑ": Ο σύζυγος βλήμα είναι αυτός που δεν πίστευε ποτέ πως θα καταφέρει να βρεθεί δίπλα σε μια γυναίκα. Είναι ο ίδιος που δεν έχει κερδίσει ποτέ, ούτε το λήγοντα στο λαχείο, αλλά συνεχίζει να παίζει εδώ και δεκαετίες. Δεν τη βρήκε αυτός. Αυτή τον βρήκε. Του είπε: "Σε παίρνω". Της απάντησε: "Μάλιστα, ευχαριστώ" κι έτσι ενώθηκαν σε βίον ανθόσπαρτον.

-ΣΥΖΥΓΟΣ "ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ": Εδώ οι ρόλοι είναι διαφορετικοί. Ο ελληνάρας νομίζει πως ΑΥΤΟΣ τη διάλεξε, Κούνια που τον κούναγε, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή. Ο ελληνάρας ασχολείται κυριώς με τις δουλειές του, με κάθε λογής "μπίζνα", και η κυράτσα έχει όλο το πεδίο ελεύθερο να "αλωνίζει" (βλ. παρακάτω).

ΚΥΡΑΤΣΑ ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΗ: Ψιλοσπάνια περίπτωση, καθώς μιλάμε για κωλοπετσομένες γυναίκες, αλλα δεν αποκλείεται να τη συναντήσετε. Θεός φυλαξει από το στόμα της. Εχει μια "καλή" κουβέντα για όλους.

Σε επίπεδο συμπεριφοράς (εδώ είναι το ζουμί) την κυράτσα τη συναντάμε στις εξής κατηγορίες:

ΜΑΓΙΣΣΑ: Ξέρει όλο το ζωδιακό κύκλο απ' έξω, Ρίχνει τα χαρτιά τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα για να ξέρει που βρίσκεται ο άντρας της (ο ελληνάρας, για το βλήμα δεν έχει απορίες). Φυσικά, κάνει το ίδιο για την καλύτερή της φίλη, που αναρωτιέται γιατί δεν έχει βρεί ακόμη γκόμενο. Θα την αναγνωρίσετε από τα εξής σημεία κλειδιά: Εχει σκοτεινό πρόσωπο (ανεξαρτήτως χρώματος), γαμψά κατακόκκινα νύχια, φοράει πάντα σκούρα ρούχα, και πίνει κατά κανόνα Ελληνικό καφέ, μήπως χρειαστεί να διαβάσει και το φλυτζάνι.

ΝΕΟΠΛΟΥΤΗ: Δύσκολη κατηγορία γιατί δεν έχει μόνο τη θέληση αλλά και το χρήμα για να σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Συνήθως τη συναντάμε πια, στα βόρεια προάστεια. Τα λεφτά μπορεί να έχουν έρθει από οπουδήποτε, είτε από "μπίζνα" του ελληνάρα, είτε από κληρονομιά, είτε από τυχερό παιχνίδι. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως πρέπει να κερδίσει την καταξίωση της στη γειτονιά και θα το κάνει, χωρίς να υπολογίσει το αντίτιμο. Θα σου φέρει το υγειονομικό αν έχεις σκύλο, θα σου στείλει την αστυνομία αν έχεις δυνατά την τηλεόραση μετά τα μεσάνυχτα, θα βγεί στα μπαλκόνια να σου φωνάζει επειδή έχεις απλώσει τα ρούχα σου να στεγνώσουν από την πλευρά που βλέπει η βεράντα της, θα διαμαρτυρηθεί εντόνως στη γειτόνισσα (στο δρόμο και δυνατά) για το πόσο χάλια είναι αυτό το βόρειο προάστειο και το έλεγε αυτή στον άντρα της, να μην αγοράσουν σπίτι εδώ. Πάντα, θα κάνει κάτι για να είναι στην επικαιρότητα του οικοδομικού της τετραγώνου. Και θα τα καταφέρνει, μέχρι να βαρεθεί.

ΓΡΙΑ: Πριν συνεχίσω, έχω την ανάγκη να δηλώσω πως σέβομαι απόλυτα την τρίτη ηλικία και χαίρομαι όταν μπορώ να "κλέψω" λίγη από τη σοφία τους που απέκτησαν με την πάροδο των χρόνων. Η γριά κυράτσα όμως (γριά, όχι απαραιτήτως ηλικιακά), είναι μια ειδική περίπτωση που δεν μπορώ να μην την συμπεριλάβω εδώ. Είναι αυτή που όταν θα προσπαθήσετε να μπείτε ταυτόχρονα σ' ενα λεωφορείο, θα σου χώσει μια σπρωξιά που θα χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Είναι αυτή που θα πάρει το περίλυπο ύφος για να της δώσουν μια θέση στο γεμάτο λεωφορείο κι αν οι "ανάγωγοι νεολαίοι" δεν το κάνουν, θα ανοιξει τη γλωσσάρα της. Είναι αυτή που με το "έτσι θέλω" θα σου πάρει το ταξί που περίμενες εδώ και ώρα, κι αν θες μίλα! Είναι η ίδια που σε παρακολουθεί πίσω από τη μπαλκονόπορτα του σπιτιού της, πότε μπαίνεις και πότε βγαίνεις. Είναι η ίδια που θα δώσει πλήρη αναφορά στην αστυνομία και στα κανάλια, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο άσχημο περιστατικό στη γειτονιά. Είναι αυτή που θα διαδώσει στα εμπορικά hot spots της περιοχής (φούρνος, μπακάλης, φαρμακείο) πως σου έκοψαν το ρεύμα, αν συμβεί, γι αυτό να σε προσέχουν στις οικονομικές σου συναλλαγές.

Ασφαλώς, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο άμεσο μέλλον. Επειδή, όλα όσα προανέφερα βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και εμπειρίες, εσείς έχετε αντιμετωπίσει στη ζωή σας κάποια κυράτσα;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα! Ολε στους Ελληναραδες!

Σου απαντω εδω, για την ερωτηση που αφησες στα σχολια.

Απλα δεν ειχα καθολου χρονο, ηθελα να εκτελεσω την αποστολη που ειχα συντομα, για λογους ευγενειας. Ε! Φυσικα θα διαλεγα αφισσες κλπ.

Η αναγκη που με σπρωχνει στο να ηθελα να ειμαι ταυρομαχος, φανταζομαι οτι εχει σχεση με τον κινδυνο, την δοξα κλπ. Θα μπορουσα να επελεγα και οδηγος αγωνων ισως, πιο δοξασμενος και πιο κονομημενος!!!

Αλλα ειμαι και ρομαντικος μεσα στον κυνισμο μου! Καλημερα και απο εδω φιλε! Αρης

http://no-name.pblogs.gr/

Ανώνυμος είπε...

Ολες η γυναίκες φοράνε ένα είδος "αρώματος"...Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.
Μερικές φορές το άρωμα είναι φτηνό, αλλές ακριβό, αλλές σπάνιο άλλες κοινό.Το δύσκολο είναι να είναι πάντα...φυσικό!!!
Το φυσικό είναι που κάνει την μονάδικότητα της κάθε γυναίκας!!!!
Το δικό μου πάντως είναι πριγκηπομοναδικό :))))))
Α! Το καπελάκι το θέλωχιχιχιχ

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ θα σου πω όταν επιστρέψω από την αλλοδαπή πόσο Κυράτσα και πόσο Ελληνάρα αποδείχθηκα :) Επιφυλάσσομαι!

(Μου αρέσει απίστευτα το "nick" σου)

Φιλιά Βόρειε!

VS είπε...

Φίλε Αρη,

Προφανώς, αφού είσαι ρομαντικός, δεν είσαι "κονομημένος". Η "κονόμα" και η "μπίζνα" είναι για τους ελληνάρες φίλε μου. Εμείς είμαστε απλοί θεατές.
Αφού είσαι όντως φαν των ταυρομαχιών, σου προτείνω ένα από τα αμέτρητα βιβλία μ' αυτό το θέμα, του κλασικού Έρνεστ Χέμινγκγουέϊ.

Να είσαι καλά.
_____________

Φίλη Μάνια,

Μικρή μου ξανθιά Πριγκίπισσα, συμφωνώ με όλα όσα λές. Να ξέρεις όμως πως το "άρωμα κυράτσας" δεν μ' αρέσει καθόλου. Τρομερή απέχθεια, αλλεργία.

Καλησπέρα.

____________

Σ' ευχαριστώ, Μενεξεδιά. Καταλαβαίνεις πως περιμένω με μεγάλη αγωνία να μάθω τα νέα σου επι του θέματος. Είναι γεγονός πως πολλές φορές οι καταστάσεις μας αναγκάζουν όλους να γίνουμε, ευτυχώς για λίγο, κυράτσες.
Περιμένω την ιστορία σου.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εντυπωσιακή η κυρατσοσυλλογή σου! Από όλες τις κατηγορίες η επικίνδυνη και δηλητηριώδης είναι η "νεόπλουτη κυράτσα" οι άλλες πλησιάζουν περισσότερο στο γραφικό και είναι ακίνδυνες έξω από το φυσικό τους περιβάλλον.
Ωραία δουλειά. Συνέχισε...

VS είπε...

Για τις "νεόπλουτες κυράτσες" εχω πολλά να διηγηθώ. Οντως, είναι οι πιο επικίνδυνες. Ετοιμάσου, στο άμεσο μέλλον. Έρχονται....

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ!!!
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΗ!
ΕΠΙΑΣΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΒΟΡΕΙΕ:)

VS είπε...

Προσπαθώ, φίλε Γιώργο. Εδώ και χρόνια, προσπαθώ!

Καλημέρα.

GiorgosPap είπε...

Οι γυναίκες μετά απο μια ηλικία τείνουν προς αυτές τις συμπεριφορές γενικά σε όλον τον κόσμο. Αν δεις δηλαδή τί έλεγαν οι Monty Python για τα pepperpots... (γυναίκες άνω των 50 ντυμένες χοντρές και ντυμένες με τέτοιο τρόπο που τους δίνει το περίγραμμα αλατιέρας).