Εικόνες

Το μυαλό (όταν είναι διαθέσιμο) φτιάχνει εικόνες. Πολύχρωμες, πολυδιάστατες, πανέμορφες, όπως το ανοιξιάτικο πρωινό, όπως το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, όπως τα κύματα στη Χαβάη, όπως στην αγκαλιά του ερωτικού μας συντρόφου όταν φτάνουμε στην κορύφωση.

Και τώρα κλείστε τα μάτια και φανταστείτε: ένα δωμάτιο γεμάτο παιδάκια. Παίζουν, γελούν, φωνάζουν από χαρά. Τα μουτράκια τους λάμπουν. Τα χέρια τους κολλάνε από κάθε λογής γλυκίσματα και σοκολάτες που κατανάλωσαν νωρίτερα. Ό,τι αγγίζουν, το λερώνουν. Αυτή δεν είναι όμως η χαρά των παιδιών; Αυτή δεν είναι η ανεμελιά τους; Η σοκολάτα έχει ξεραθεί γύρω από τα χείλη τους και το ένα κοροϊδεύει το άλλο γελώντας. Ένα γέλιο αληθινό, εγκάρδιο, πραγματικό. Καμία σχέση με το γέλιο που θα έχουν 20 χρόνια αργότερα, το γέλιο -PR. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν.

Βγαίνω από το δωμάτιο, για να ηρεμήσω λίγο από την παιδική παράνοια. Θέλω να κλάψω και δεν υπάρχει λόγος να το κάνω μπροστά τους. Εξ' άλλου βιώνουν το δικό τους μαρτύριο, ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Κλείνω την πόρτα πίσω μου και τα μάτια μου πέφτουν για άλλη μια φορά στην ανατριχιαστική επιγραφή που υπάρχει πάνω της: "Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Τμήμα Χημειοθεραπείας / Ακτινοθεραπείας, Αίθουσα Αναμονής".

Το μέλλον μας, πιθανότατα να μην έχει μέλλον. Είναι κλεισμένο σ' ένα δωμάτιο, παίζει και γελάει γιατί έτσι πρέπει να είναι το μέλλον. Ανέμελο, ζωντανό, γελαστό. Είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο κόσμο. Αν επιβιώσει.

Η Ελλάδα μας έχει μια εξαιρετική ικανότητα στο να καταδιώκει και να καταδικάζει τους πολίτες της από κούνια, μια ικανότητα που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Δεκάδες παιδάκια που υποφέρουν από νεοπλασματικές ασθένειες (κοινώς: καρκίνο), υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Για τα παιδιά αυτά υπάρχει ειδικό μηχάνημα, μιας και η ακτινοβολία από το αντίστοιχο των ενηλίκων θεωρείται απαγορευτική.

Το κράτος, η Ελλάδα μας, το Υπουργείο Υγείας στην προκειμένη περίπτωση προκήρυξε -πριν από 4 χρόνια!!!- διαγωνισμό για να εφοδιαστεί το νοσοκομείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκταμιεύοντας € 7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στις 4 Απριλίου 2008, η προκήρυξη του διαγωνισμού άλλαξε προς το χειρότερο (και μάλιστα χειρόγραφα). Ακόμη κι έτσι, το θέμα της αγοράς του εξοπλισμού "πάγωσε" (μπήκε στην κατάψυξη, για να ειμαι πιο σαφής) προφανώς λόγω κόντρας των 3 εταιριών που θέλουν να πάρουν τη δουλειά και ασφαλώς την γενναιόδωρη προμήθεια. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επανήλθε με νέο ρεπορτάζ στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προφανώς οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Έφτασε μάλλον η στιγμή να ενώσουμε τις δικές μας φωνές. Ήδη, μερικοί bloggers έχουν προβάλλει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Περισσότερα θα βρείτε στα παρακάτω links:

http://spirit.pblogs.gr/2008/10/lito-karabi.html
http://ligery.pblogs.gr/2008/10/stegnwse-to-salio-toy-polith.html
http://anemos5.blogspot.com/2008/10/blog-post_18.html
http://goe.pblogs.gr/2008/10/ena-klik-zwhs.html

Μπορείτε επίσης να υπογράψετε ηλεκτρονικά στην αναφορά διαμαρτυρίας που θα βρείτε εδώ: http://www.gopetition.com/online/22587.html

Ας κάνουμε τη διαφορά, γιατί το μέλλον μας πιθανότατα να μην έχει μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Δεν φταίει πάντα ο Αλβανός

Αντιγράφω από το site της εφημερίδας 'Ελεύθερος Τύπος':

Γράφει ο Αργύρης Αναστασίου

Ετυχε να είμαι αυτόπτης μάρτυρας σε ένα απίστευτο πραγματικά περιστατικό. Ηταν μεσημέρι σε λεωφορείο που κατευθυνόταν προς Κηφισιά από κέντρο. Ξαφνικά ένας παππούς άρχισε να φωνάζει ότι του έκλεψαν το πορτοφόλι. Το αποτέλεσμα ήταν να κλειδώσουν οι πόρτες και να περιμένουμε την αστυνομία χωρίς να μπορούμε να φύγουμε. Τελικά η αστυνομία κατέφτασε και το πρώτο που ρώτησε ήταν : Ποιος είναι αλλοδαπός; Ούτε καν πού καθόταν το θύμα!!!! Κατευθείαν: ποιος είναι αλλοδαπός. Ενας δύσμοιρος σήκωσε το χέρι του!!! Είχε επίσης την ατυχία να κάθεται σχετικά κοντά στο θύμα. Με απίστευτα άσχημο τρόπο οι αστυνομικοί τον ανάγκασαν να τους ακολουθήσει. Τον έβριζαν παρά το γεγονός ότι στο λεωφορείο υπήρχαν και μικρά παιδιά! Το λεωφορείο ξεκίνησε και στην επόμενη στάση ένας ΕΛΛΗΝΑΣ που καθόταν δίπλα στο θύμα άρχισε να τρέχει προς την έξοδο. Ολοι καταλάβαμε. Αμέσως μετά μία κυρία δίπλα μου μονολόγησε: Τον είδα εγώ ότι ήταν αυτός αλλά δεν πειράζει. Ας καθαρίζει ο κόσμος από τους ξένους!!!! Δεν ξέρω ποιο ήταν το χειρότερο: Αυτό που είπε ή το γεγονός ότι εγώ δεν αντέδρασα καθόλου και απλά έσκυψα το κεφάλι!!!!!!!

Το άρθρο στην πηγή του θα το βρείτε εδώ.

Ας μάθουμε judo με τον Vladimir Putin

Αθλητισμός, CD, βιβλία και πολιτική

Γιορτάζοντας τα 56α γενέθλια του πριν από λίγες μέρες, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Vladimir Putin κυκλοφόρησε ένα εκπαιδευτικό DVD με θέμα και τίτλο "Ας μάθουμε judo με τον Vladimir". Ο Ρώσος ηγέτης ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα από τα 13 του και -ασφαλώς- είναι κάτοχος μαύρης ζώνης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιος ηγέτης δημιουργεί DVD ή CD. Μόλις πριν από 1-2 χρόνια ο Ιταλός Πρωθυπουργός Silvio Berlusconi είχε κυκλοφορήσει μουσικό album CD στο οποίο τραγουδούσε. Από την άλλη, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Nicola Sarcozi προτίμησε να παίξει εκ του ασφαλούς. Παντρεύτηκε μια από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της χώρας του κι έδωσε εντολή να μοιραστεί το νέο της CD σε όλους τους βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου.

Αυτό που συνηθίζεται πάντως είναι η συγγραφή βιβλίων καθώς μέσα από αυτά φωτογραφίζονται οι αρχές, οι σκέψεις και οι εκφράσεις των πολιτικών. Είναι σημαντικά στοιχεία για την υστεροφημία τους αφού ένα αντίγραφο από κάθε τέτοιο έργο φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας του, για να το μελετήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Η περίπτωση του Putin θεωρείται μοναδική και πρωτότυπη. Κανείς ηγέτης τέτοιου βεληνεκούς δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Η περίπτωση του Schwarzenegger δεν ανήκει εδώ. Τα εκπαιδευτικά DVD και βιβλία του Κυβερνήτη της California με θέμα το bodybuilding είχαν κυκλοφορήσει πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Έρχομαι να αναρωτηθώ ποιος Έλληνας ηγέτης ή έστω αρχηγός κόμματος θα μπορούσε να κάνει κάτι σχετικό; Ποιος έχει το θάρρος (ή θράσος) να βγάλει στην αγορά ένα DVD που να αναφέρεται στην προπόνηση κάποιου αθλήματος; Ποιος έχει τις γνώσεις; Ο ένας έσπασε το πόδι του πριν από λίγα χρόνια στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με φίλους, προφανώς γιατί δεν είχε καν τα φυσικά προσόντα και τη σωστή προετοιμασία. Ο άλλος έπεσε από το ποδήλατο στην ...ευθεία και νοσηλεύτηκε για 2 μέρες! Αντικειμενικά, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, μόνο η Αλέκα έχει τις δυνατότητες. Ένα εκπαιδευτικό DVD με θέμα "Περπατήστε με την Αλέκα" θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα περπατάει κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιο εργοστάσιο ή τα ναυπηγεία; Ξέρετε πόσο μεγάλες είναι αυτές οι αποστάσεις; Μπορεί το image της να μην είναι το πλέον κατάλληλο για παρουσιάστρια αλλά έτσι κι αλλιώς σε ένα τέτοιο DVD θα βλέπατε την ουσία και όχι το αμπαλάζ.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ στον Έλληνα... Schwarzenegger, Γιώργο Καρατζαφέρη. Υπήρξε πρωταθλητής του bodybuilding και μάλιστα με αρκετές διακρίσεις. Ας μη μπει στον κόπο όμως, γιατί σε αντίθεση με την Αλέκα, θα... κλονίσει τη δημόσια εικόνα του!!!

Αλήθεια, οι υπόλοιποι από τους 300 τι σχέση έχουν με τον αθλητισμό; Έχουν;

Sex (ή σεξ) στα κρυφά...

...δουλειές στα κρυφά, λεφτά και κέρδη στα κρυφά. Σσσσ! Μην το πεις πουθενά.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα αυτή τη μυστικοπάθεια κι αναρωτιέμαι αν είμαι λάθος εγώ ή ο γιαλός. Γιατί πρέπει να κρύψουμε τις επιλογές ή τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε από το περιβάλλον, τους φίλους, τη μικρή κοινωνία γύρω από τη γειτονιά μας;
  • Κέρδισα ένα σεβαστό ποσό στο Τζόκερ (λέμε τώρα...). Αποφάσισα επιτέλους να παίξω και με τη μια, κέρδισα.
  • Πήρα μια σημαντική προαγωγή στη δουλειά μου και τώρα μπορώ να κάνω πολλά από τα όνειρα μου πραγματικότητα. Ο εργοδότης μου αναγνώρισε (λέμε τώρα...) πόσο πολύτιμος είμαι στη δουλειά και μου ανακοίνωσε την προαγωγή μου.
  • Δεν πάω στην εκκλησία. Η σχέση με το Θεό είναι προσωπική και μοναδική. Με όλα αυτά που γίνονται από τους "αντιπροσώπους" του (λέμε τώρα...) στη γη, πώς θα πεισθώ να συνεχίσω να τους ανέχομαι;
  • Ο καλύτερος φίλος μου είναι gay. Όμως, όλοι έχουμε τις ιδιαιτερότητες μας. Δεν είναι φίλος μου επειδή είναι gay. Αδιαφορώ για τις σεξουαλικές του επιλογές. Είναι φίλος μου γιατί είναι καλό παιδί κι αξίζει να έχει μια σημαντική θέση στην καρδιά μου, χωρίς υστεροβουλία.
  • Έχω δοκιμάσει χασίς. Είμαι περίεργος και ήθελα να διαπιστώσω πώς νιώθει κανείς μετά από χρήση.
  • Η πρώτη μου δασκάλα στο σεξ ήταν μια 40άρα, όταν εγώ ήμουν 19. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται αποπλάνηση, πάντως πέρασα υπέροχα και έμαθα ένα σωρό πράγματα.
  • Είμαι Ολυμπιακός!
Οι επιλογές και οι καταστάσεις αυτές, είναι μεν φανταστικές, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτής της εγγραφής, είναι όμως και πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους. Μια πραγματικότητα κρυφή, σκοτεινή, μαύρη. Είναι καταστάσεις που δεν πρέπει να έρχονται στο φως. Που κανείς δεν πρέπει να ξέρει. Είτε γιατί είναι γλωσσοφαγιά, είτε γκαντεμιά, είτε φθόνος, είτε για το "τι θα πει η κοινωνία".

Ερωτήσεις αφελή ή/και αδαή:
  • Μα τότε πως θα μοιραστώ τη χαρά μου;
  • Μα τότε πως θα εκφράσω τη λύπη μου;
  • Μα τότε πως θα ζητήσω βοήθεια;
  • Μα τότε πως θα μάθω αν έκανα τη σωστή επιλογή;
  • Μα τότε πως θα δεχτώ την κριτική;
  • Μα τότε πως θα ζήσω;
Δεν θα μοιραστείς, δεν θα εκφράσεις, δεν θα ζητήσεις, δεν θα μάθεις, δεν θα δεχτείς και -τελικά- αν δεν μπορείς να ζήσεις με το πρόβλημα σου, απλώς δεν έχεις λόγο να ζεις.

Η μικρή κοινωνία μας, που απαρτίζεται από το πολύ κοντινό περιβάλλον μας, σου προσφέρει ένα σωρό αποκριάτικες μάσκες και στολίδια. Γιατί να μπεις στον κόπο να βγεις από τη γραμμή της υποκρισίας. Είναι τόσο όμορφα πάνω στη γραμμή. Δεν ενοχλείται κανείς. Όλα δουλεύουν με ακρίβεια. Όλα είναι μια χαρά.
Γιατί να ξέρει ο δίπλα ότι σήμερα είσαι καλύτερα από χθες; Θα σε γρουσουζέψει, θα ζηλέψει, θα σου κάνει κακό και θα τα χάσεις όλα.
Γιατί να ξέρει ο δίπλα ότι αντιμετωπίζεις ένα σοβαρό πρόβλημα; Θα "πέσεις στα μάτια του", θα σε υποτιμήσει και ασφαλώς, δεν θα σε βοηθήσει.
Γιατί να ξέρει ο δίπλα τις εμπειρίες και τις επιλογές σου; Θα σε "έχει στο χέρι", θα είσαι ευάλωτος, θα το μετανιώσεις.

Μείνε στη γραμμή. Είσαι πιο ασφαλής και όλα είναι πιο βολικά για όλους. Εξ' άλλου, όσο αναπτύσσεται ο κόσμος και η τεχνολογία, έχεις όλο και περισσότερες επιλογές πάνω στη γραμμή. Πάνια, Δρούζα, Τατιάνα, Eurovision, X-Factor, iPhone, 3G, για να καλύπτουν τα κενά σου. Αν βγεις από τη γραμμή θα είσαι μόνος, θα μαραζώσεις. Η κοινωνία θα σε απορρίψει.

Δεν ξέρω αν φταίει η κατάπτωση των αξιών και του ήθους από την επίδραση της 400χρόνης τουρκοκρατίας, αλλά σίγουρα όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι πια για τα μπάζα.
Δεν έχει σημασία που όλος ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός βασίζεται πάνω στον αρχαίο Ελληνικό. Μην κοιτάς τι γίνεται έξω. Δεν σε αφορά. Πάνω στη γραμμή της υποκρισίας μπορείς να ανακαλύψεις νέες ιδέες, νέες αξίες.

Πάψε να ανησυχείς. Όλα καλά.

Real Estate, Business και... WiMax!

Για μια σειρά από σοβαρούς προσωπικούς λόγους και σίγουρα πέρα από τη θέληση μου, είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ ξανά με τους ελληνάρες. Τουλάχιστον διαδικτυακά, αφού καθημερινά ασχολούνται αυτοί μαζί μας, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Από την τελευταία μου ανάρτηση, ήταν Μεγάλη Παρασκευή, παρατήρησα το εξής συγκινητικό που, ορκίζομαι, με έκανε να αλλάξω γνώμη: Κάθε μέρα, σταθερά, εδώ και τόσους μήνες, 30-40 άνθρωποι επισκέπτονταν αυτό το blog για να δουν μήπως υπάρχει νέα ανάρτηση. Κάθε μέρα, από τότε, πίστευα πως η επισκεψιμότητα σιγά σιγά θα ξεφουσκώσει. Μάταια. 

Θεωρώ υποχρέωση μου, ως δημοσιογράφος (υπό την έννοια του λειτουργήματος) που δεν έχει 3 δάνεια στην πλάτη του για να αγοράσει 3 βίλες και που δεν έχει connections στο Βατοπέδιο, για όλους εσάς που με τιμάτε τόσο καιρό με τα "κλικ" σας, να αρχίσω να χτυπάω στο πληκτρολόγιο τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μου από την παράνοια στην οποία ζούμε.

Υπόσχομαι να είμαι συνεπής από εδώ και στο εξής.
Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη.

Και τώρα στο ζουμί:
Δεν θα αναφερθώ στα τέρατα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο Άγιο Όρος. Ακούγεται βέβαια έντονα πως το σκάνδαλο με το Holy Mountain Real Estate & Company αφορά μόνο στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά, κακά τα ψέματα, αν σου μπούνε ψύλλοι στα αυτιά, τους παίρνει όλους η μπάλα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τεχνολογία.
Θα μιλήσουμε για το WiMAX.
Αντιγράφω από την Wikipedia, και μάλιστα στα ελληνικά, τα εξής:

WiMAX αποκαλείται η τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης η οποία λειτουργεί με παρεμφερή τρόπο με το Wi-Fi, ωστόσο με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Συγκεκριμένα, ενώ το Wi-Fi εξασφαλίζει εμβέλεια επικοινωνίας μέχρι 100 μέτρα, το WiMax φθάνει τα 35 χιλιόμετρα ή και παραπάνω.

Μέχρι σήμερα το Wi-Fi επέτρεπε την πρόσβαση στο Ιντερνέτ σε πολύ μικρή εμβέλεια γύρω από τα σημεία πρόσβασης (hotspots), όπως σε αεροδρόμια, συνεδριακούς χώρους ή ξενοδοχεία. Το WiMAX θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο σε εμβέλεια ολόκληρης πόλης, τα κτήρια της οποίας θα καλύπτουν με το σήμα τους οι ετιαρίες παροχής Ιντερνέτ (ISP).

Το WiMAX θα χρησιμοποιείται για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ιντερνέτ σε τελικούς χρήστες, με εξοπλισμό ιδιαίτερα εύκολο στην εγκατάσταση. Με τον ίδιο τρόπο που σήμερα εγκαθιστά κανείς στον υπολογιστή του μια κάρτα δικτύωσης Wi-Fi, μελλοντικά θα εγκαθιστά μια κάρτα WiMAX η οποία θα του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει από τον οικιακό του χώρο (και όχι μόνο) τις ασύρματες υπηρεσίες που παρέχουν οι ISP.

Θα αναρωτιέστε, μετά από τόσους μήνες απουσίας, τι με έπιασε ξαφνικά να μιλήσω για κάτι που ΘΑ γίνει ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ; 

Κι όμως, το μέλλον για κάποιους είναι ήδη εδώ. Με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η είδηση πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, κυρίως στον οικονομικό και τεχνολογικό Τύπο. 

Όπως επιβεβαιώνει το ίδιο άρθρο της Βικιπέδια, το οποίο θα βρείτε ολόκληρο εδώ το πρώτο WiMax της χώρας εγκαθίσταται ήδη -που αλλού;- στο Άγιο Όρος. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί εκεί; Δεν θα ήταν καλύτερα να συνδεθούν π.χ. τα κοντινά πανεπιστήμια μεταξύ τους 'ή οι πυρόπληκτοι και οι σεισμόπληκτοι της Ηλείας;

Οι μοναχοί, γιατί ακριβώς θέλουν το WiMax; Για να συνδέονται με το Θεό σε ψηλές ταχύτητες; Για να ανεβάζουν γρήγορα στο rapidshare τις προσευχές; Για να ανεβάζουν στο You Tube video clip από τον Εσπερινό; Οτιδήποτε άλλο ειναι κολάσιμο, σωστά; 

Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί, μου φαίνεται πως τελικά, στην εποχή που ζούμε, συμφέρει να "πάρουμε τα βουνά". Real Estate, Business, WiMax, ελικόπτερα (τα έδειξαν και στις ειδήσεις), Αυτοκρατορικές Σουϊτες, κλπ.

Μην το ξεχάσω: Σήμερα ειναι Πέμπτη, 2 του μηνός. Πήρατε τη μηνιαία κάρτα για τα μαζικά μέσα μεταφοράς;